Su tüm yaşamın temelidir ve yine de küresel tatlı su kaynakları endişe verici bir oranda tüketilmektedir. Moda endüstrisi hayatta kalmak için büyük ölçüde suya güveniyor. Tedarik zincirinin bir ucundaki pamuk mahsullerinin sulanmasından diğer ucundaki çamaşırların evde yıkanmasına kadar moda, çok su tüketen bir iştir.

Moda Endüstrisinde Su Kullanımı

Moda endüstrisi, petrol ve kağıttan sonra dünyadaki en büyük üçüncü su kullanıcısıdır. Yaklaşık 2 milyar insanın halihazırda su sıkıntısı yaşayan1 bölgelerde yaşadığı bir dünyada, kıyafetlerinin üretiminde su kullanımını en aza indirmede moda, elyaf ve tekstil üretiminin oynayacağı önemli bir rol var.

Moda endüstrisinin şu anda yılda yaklaşık 79 milyar metreküp su kullandığı tahmin ediliyor, bu da küresel olarak tüm tatlı su çıkarımının yüzde 2’si ve her tür endüstri tarafından kullanılan suyun onda birinden fazlasını temsil ediyor. Mevcut trendlerde, bu miktar 2030 yılına kadar ikiye katlanacak.

Moda, endüstriyel olarak kullanılan tüm suyun onda birini kullanıyor

Moda endüstrisi, tekstil ve konfeksiyon üretim süreci boyunca suya güvenir. Dünya çapında üretilen tekstillerin üçte birinde kullanılan malzeme olan (ve kullanılan tüm doğal elyafların yüzde 90’ını temsil eden) yalnızca bir kilogram ham pamuğu4 yetiştirmek ortalama 10.000 litre su gerektirir.

Ham elyafın geleneksel tekstil boyama ve terbiye işlemleri hem susamış hem de çevreyi kirleten bir iştir. Bir kilogram elyafın (sadece pamuk değil, aynı zamanda polyester ve diğer malzemeler) işlenmesinin (eğirme, boyama, terbiye dahil) 100 ila 150 litre su gerektirdiği tahmin edilmektedir.

Yağmurla beslenen bölgelerde pamuğun tamamı yetiştirilmez. Üretimin yaklaşık yarısı ek sulama gerektirir ve bu, yerel su tedariki üzerindeki baskılara katkıda bulunabilir.

Moda endüstrisi şu anda 110 milyon insanın bütün bir yıl boyunca susuzluğunu gidermek için yeterli su kullanıyor.

Sadece bir pamuklu gömlek üretmek için yaklaşık üç bin litre su gerekir.

Orta Asya’daki Aral Denizi, büyük ölçüde pamuk tarımı için yapılan sulama nedeniyle eski hacminin sadece yüzde 10’una küçüldü.

Organik pamuğun su kirliliği etkisinin organik olmayan pamuk üretiminden yüzde 98 daha az olduğu gösterilmiştir.

Sertifikalı sürdürülebilir çiftçilikten pamuk satın almak, modanın su ayak izinde büyük bir fark yaratabilir. Pakistan’da Better Cotton Initiative ile çalışan yerel çiftçiler su ve pestisit kullanımını yüzde 32 oranında azaltarak karlılıklarını da artırdılar.

Boyama işleminden suyun azaltılması veya çıkarılması, yerel su sistemlerinde kirletici olarak sonuçlanan zehirli atıkların seviyelerini de azaltacak veya ortadan kaldıracaktır. Bu nedenle, moda ve ayakkabı için tekstillerin boyanması ve işlenmesi için yeni susuz teknolojilere sektör ilgisi artıyor.

Harekete Geçmeliyiz

Şirketler su kullanımlarını şu yollarla azaltabilir:

  • Sürdürülebilir bir şekilde üretilen pamuğun uluslararası standartlar ve çiftçilik programları aracılığıyla tedarik edilmesi – örneğin, organik veya Adil Ticaret sertifikası veya Better Cotton Girişimi.
  • İşlemden çıkan atık suyu geri dönüştüren veya yeniden kullanan üretim tesisleriyle çalışmak.
  • Boyama, taş yıkama ve terbiye işlemlerinde su kullanımını azaltmak ve ortadan kaldırmak için endüstri ortaklarıyla birlikte çalışmak.
  • Tüketicilere su miktarını ve enerji kullanımını azaltmak için net talimatlar vermek.

Tüketiciler Ne Yapmalı?

Su tüketimi konusunda modadan da vazgeçmeden ne yapılabilir? Sorusuna en güzel cevap; daha az ve öz al, olabilir. Örneğin, alacağınız 5-10 tişört yerine 2-3 tişört alarak birden fazla kıyafetle kombinasyon yapabileceğiniz markaları tercih etmek gerekiyor.

White&Simple markası gibi kaliteli, % 100 doğal basic tişörtler su kaynaklarımız tükenirken tercih edebileceğiniz bir markadır. Basic tişörtler, ister klasik bir giyim tercihi yapıyor olun, ister spor kolaylıkla uyum sağlayan onlarca seçeneğe sahiptir. Sizde bugün  basic tişörtlere göz atın ve su kaynaklarımızın tükenmekte olduğunu unutmayın. Tercih edeceğiniz basic tişörtlerle birden fazla kombinasyon yapmanın, kıyafetlerin içinde rahat hissetmenin  ve minimalist dolap sahibi olmanın keyfini çıkarın.